De gemeente Hoogeveen laat dit jaar 218 bommen kappen. Een deel is ziek of afgestorven, en een klein aantal moet weg om veiligheidsredenen. GroenLinks vraagt het college om een second opinion, bijvoorbeeld van de Bomenstichting. De fractie is niet overtuigd van de objectiviteit van het oordeel van het college, gezien de kapwoede die de gemeente aan de dag legde in bijvoorbeeld de Zuiderweg. En ook de kerngezonde en karakteristieke eik aan de Stationsstraat moest het eerder dit jaar ontgelden. Er zijn momenteel ook veel geluiden van onbegrip en boosheid vanuit de samenleving over de bomenkapperij van de laatste periode. Voor het gevoel van mensen moeten de bomen het al gauw afleggen tegen nieuw asfalt, aldus de fractie van GroenLinks.

Natuurlijk kunnen nieuwe bomen geplant worden ter compensatie. Dat gebeurt in het algemeen ook. Maar het duurt vele jaren voor die een behoorlijke omvang hebben, en over het algemeen staan ze op andere plaatsen, en laat de gekapte boom een ‘gat’ in de omgeving achter…


GroenLinks vraagt het college per brief om een tweede mening, een ‘second opinion’ over de beoordeling van de kapaanvragen. Er zijn bijvoorbeeld twijfels over de juiste belangenafweging. Het advies dat een gespecialiseerde instantie als de Bomenstichting kan leveren is in dat geval gebaseerd op een zorgvuldige afweging tussen het belang van behoud en het belang van verwijdering. Ook kan de tweede mening een onafhankelijk oordeel geven over de waarde in cultuur-historisch, esthetisch, milieukundig of ecologisch opzicht van de desbetreffende bomen.


De kaplijst ligt zes weken ter inzage bij de wijkbeheerders. GroenLinks vraag het college in deze periode de tweede, onafhankelijke beoordeling te laten uitvoeren. Of als dat niet kan de kap in elk geval op te schorten tot deze beoordeling gereed is.