Groenlinks Hoogeveen vind dat er te veel vraagtekens zijn op het gebied van het beleid ten aanzien van huiselijk geweld. Naar aanleiding hiervan zal Groenlinks schriftelijke vragen indienen.
Onlangs ontvingen we de monitor De staat van Hoogeveen nr 2 van juli 2015. In de monitor lazen we op blz 28 de onderstaande passage:
Huiselijk geweld en huisverboden
In 2014 zijn 196 meldingen van huiselijk geweld gedaan tegen 111 meldingen in 2012; een stijging met 77% in twee jaar. Het aandeel van Hoogeveen in het totaal aantal meldingen van huiselijk geweld in Drenthe is nagenoeg gelijk gebleven (ongeveer 13%). Van de meldingen uit 2014 zijn er 47 welke hebben geleid naar een hulpverleningstraject, te weten: 32 naar een traject eerste hulp bij huiselijk geweld, 8 naar een traject huisverbod, 6 naar een alternatief traject en 1 naar een traject ouderen traject ouderenmishandeling. Overige meldingen hebben niet tot een traject geleid om verschillende redenen waaronder weigeren hulpaanbod, niet reageren op hulpaanbod, betrokkene is al in een hulpverleningstraject opgenomen of er blijkt geen sprake te zijn van huiselijk geweld”.
In het integraal veiligheidsplan 2015-2018 is geweld een van de vijf prioriteiten voor de komende periode. Dit wordt nader toegelicht met “ Voorkomen van recidivisme op het gebied van huiselijk- en eer gerelateerd geweld en kindermishandeling “.
Onlangs stond er in de NRC een artikel m.b.t. huiselijk geweld. In dat artikel stond o.a. dat 1 van 5 vrouwen slachtoffer is van fysieke mishandeling door de partner en dat 1 van 9 vrouwen slachtoffer is van verkrachting door de partner. Ook stonden er aanbevelingen ter verbetering. Investeer in professionele deskundigheid en de korpsleiding moet uitdragen dat huiselijk geweld een politietaak is die prioriteit verdiend. We stuurden u reeds eerder het artikel maar nu nogmaals als bijlage. Vroeger bestond er een time-out woning waar mensen (meest vrouwen) die knel zaten in een relatie tijdelijk naartoe konden en ondertussen werd hulp opgestart. Dit laatste als voorwaarde voor verblijf in de woning.
De SWW moet nu ook in de casussen van huiselijk geweld de daderhulpverlening oppakken omdat de Ambulante Forensische Psychiatrie Noord (AFPN) zich heeft teruggetrokken.
Naar aanleiding van bovenstaande de volgende vragen:
-
Weet u de oorzaak(en) van de toename van huiselijk geweld, met maar liefst met 77% in twee jaar?
-
Wat heeft u ondernomen om het te voorkomen?
-
Bent u bereid om de genoemde aanbevelingen uit te voeren?
-
In 2014 hebben 149 van de 196 meldingen niet tot een traject geleid. Ondanks uw toelichting waarom niet vinden wij dat aantal erg hoog. Bent u bereid om te pogen het aantal trajecten te verhogen en zo ja hoe wilt u dat doen?
-
Bent u bereid om huiselijk geweld te verminderen door het inzetten van extra professionals en het weer invoeren van een time-out woning
-
Met welke organisaties heeft u overleg m.b.t. huiselijk geweld?
-
Is VVN (Verslavingszorg Noord Nederland) bij het protocol tegen huiselijk geweld en de hulpverlening betrokken? Zo nee, wilt u dat bevorderen ?
-
Heeft u de SWW in staat gesteld om de daderhulpverlening uit te voeren ? Zo ja, op welke wijze ?