Het sluiten van de spoedeisende hulpposten in Stadskanaal en Hoogeveen heeft grote impact op de zorg in Groningen en Drenthe. Voor spoedzorg moet je steeds verder reizen en de overgebleven spoedeisende hulpposten kunnen het grote aantal patiënten nauwelijks aan. Daarnaast zitten de muren in de verpleeghuizen vol met scheuren en dreigt ook de kinderhartchirurgie te worden geconcentreerd in de Randstad.

De overgebleven spoedeisende hulpposten zijn steeds verder weg en liggen sneller vol. Soms worden de aanrijtijden van 30 minuten hierdoor niet meer gehaald. Met het absolute dieptepunt op 10 september, toen 4 spoedeisende hulpposten tegelijkertijd zo vol lagen dat ze geen nieuwe patiënten meer konden opnemen.

In de ouderenzorg gaat het ook mis. Door het hele land is er een enorm tekort aan ouderenwoningen en verpleeghuisplekken. In het aardbevingsgebied is dit probleem het grootst. De bestaande bouw is niet bestand tegen aardbevingen, waardoor die vervangen of versterkt moet worden.

Waarom altijd naar de Randstad?

En dan dreigt ook nog de gespecialiseerde kinderhartchirurgie te verdwijnen in Groningen. Voor de concentratie van zo’n specialisme valt iets te zeggen. Maar waarom wordt er niet voor Groningen gekozen, terwijl het UMCG dit ook uitstekend doet? Waarom moeten wij wel altijd naar de Randstad reizen, en nooit andersom?

Dit kan zo niet langer. Als we een sterke regio willen, zijn goede voorzieningen een randvoorwaarde. Dat betekent dat in het Noorden de zorg beschikbaar en van goede kwaliteit moet blijven. Dat geldt voor acute zorg, specialistische zorg en ouderenzorg.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de sluiting van de spoedeisende hulpposten in Drenthe en Groningen. Vorige week werd gedebatteerd over de kinderhartchirurgie en over de verpleeghuizen is nog niet eens een debat geweest. De overheid zou moeten beschermen, de zorg fatsoenlijk moeten organiseren. Als dat onvoldoende gebeurt is het niet gek dat het vertrouwen in de overheid daalt.

Maak acute zorg weer toegankelijk

Heropening van de spoedeisende hulpposten in Hoogeveen en Stadskanaal zou een eerste stap in de goede richting zijn. En leidt daarbij voldoende verpleegkundigen, ambulancepersoneel en artsen op om ze te bemensen. Op die manier wordt de acute zorg op korte afstand weer toegankelijk in Groningen en Drenthe.

Maar ook het achterliggende probleem moet worden aangepakt. Dat specialistische zorg in de Randstand wordt geconcentreerd, is vooral omdat dat kostenefficiënt is. De bouw van verpleeghuizen komt niet van de grond omdat investeerders dat nauwelijks lucratief vinden. Maar in de zorg draait het niet om efficiency of hoge winsten. Het doel moet goede zorg zijn.

Laten we daarom beginnen met het afschaffen van de marktwerking in het Noorden. Laat Drenthe en Groningen hierin voorop lopen en bij de zorgtafels meer ruimte geven aan zorgprofessionals, en de zorg samen met hen organiseren.

Kees Lueks en Harrie van der Meer zijn fractievoorzitters van respectievelijk GroenLinks Stadskanaal en Hoogeveen, Corinne Ellemeet is Tweede Kamerlid voor GroenLinks