Convenant Bijenbescherming
Natuurorganisaties hebben 2012 uitgeroepen tot ‘Het jaar van de Bij’. Gemeentes en provincies worden via een convenant bijenbescherming opgeroepen tot het nemen van maatregelen voor het behoud van de bijen. Zoals het stimuleren om drachtplanten te zaaien, het bouwen van bijenhotels en het inrichten van bijentuinen. Ook door bepaalde bloemensoorten in de bermen te planten en het gemeentelijk maaibeleid beter af te stemmen, worden de bijen geholpen.
Door het Convenant tekenen zeg je als gemeente:
bij-vriendelijk te zullen handelen
actief bij te dragen om de leefomstandigheden van bijen (zowel wilde bijen als honingbijen) te verbeteren door te kiezen voor een ecologisch groenbeheer
onkruidbestrijding op een milieuvriendelijke manier uit te voeren
bij-vriendelijke gewasbescherming toe te passen en af te zien van het gebruik van neonicotinoïden en deze niet te verhandelen
mee te werken aan het uitdragen van bij-vriendelijk handelen
Gemeente het voortouw.
Mensen kunnen zelf dingen doen om ‘bijvriendelijker’ te worden. In de gemeente Zutphen bijvoorbeeld is een bijenlint ontwikkeld. Een lint van tuinen en openbaar groen door de stad met bijvriendelijke inrichting en planten. De gemeente Zutphen heeft ter ondersteuning voorjaarsbollen en zaden gratis uitgedeeld aan inwoners.
De gemeente moet mensen bewust maken, onder andere door het goede voorbeeld te geven en door publiciteit hieraan te geven. Hoogeveen heeft duurzaamheid en het zijn van een groene stad immers hoog in het vaandel staan.
Prorail en bijen
ProRail werkt samen met Stichting Natuur en Milieu om te onderzoeken waar en hoe 'bijenhotels' in de spoorberm geplaatst kunnen worden. Bijen worden bedreigd in hun voortbestaan. In de bijenhotels vinden alleen levende bijen een tijdelijk onderkomen om zich te kunnen voortplanten.
Graag zouden wij de volgende vragen beantwoord willen zien door het College:
1 Is het College bekend met Jaar van de bij ?
2 Onderschrijft het college het belang hiervan ?
3 Is het college bereid het Convenant Bijenbescherming te ondertekenen en actief maatregelen te nemen voor het behoud van de bijen, zoals hierboven genoemd? (maaibeleid, drachtplanten zaaien, bijenhotels etc)
4 Ziet het college mogelijkheden evt in samenwerking met de Hoogeveense Bijenhoudersvereniging De Heidebloem) in het openbaar domein ( bijvoorbeeld bij kinderboerderijen, buurtvoorzieningen, in parken e.d.) bijenkasten, vitrinekasten of bijenstallen te plaatsen of hierin actief faciliterend op te treden?
5 Is het college bekend met de activiteiten van Pro Rail en bereid hierover met ProRail in contact te treden om wellicht samen met ProRail tot afspraken en maatregelen te komen voor Hoogeveen
6 Ziet het college mogelijkheden om ook in Hoogeveen tot een bijenlint te komen in samenwerking met inwoners, natuurorganisaties en de Bijenhoudersvereniging De Heidebloem ?
7 Is het College bereid de inwoners van Hoogeveen actief te betrekken bij het Jaar van de Bij en proactief op te treden door bijvoorbeeld een aparte website hiervoor op te zetten of door op de gemeetewebsite aandacht te schenken aan de bij, het jaar van de bij en de huidige problematiek. In dit verband heeft Hoogeveen ook vanuit het verleden ook een band met bijen en de imkerij. Niet voor niets staan er bijen en een bijenkorf in het gemeentewapen van Hoogeveen
Ben Buskes
GroenLinks Hoogeveen
i.a.a. de leden van de raad; IVN Hoogeveen , Bijenhouders vereniging De Heidebloem