Er is in de afgelopen periode en tijdens de klimaatweek is er veel noodzakelijke aandacht voor de enorme gevolgen voor het klimaat als gevolg van hoe er met de aarde wordt omgegaan.
Dat is heel goed maar het staat in geen verhouding tot wat “we” moeten doen. De overheid laat zich daarbij zeker niet van haar beste kant zien, vervuld niet de voorbeeldfunctie die ze zou moeten vervullen. Maatregelen zijn te weinig effectief of er wordt getraineerd of uitgesteld. Het besef van urgentie, nu de klok op 1 voor 12 staat is schrijnend. Dat geldt evenzeer voor onze lokale overheid. We doen te weinig en het is triest dat er in het kader van de bespreking van de begroting een amendement (ingediend samen met CDA) nodig is om vaart te maken met de verduurzaming van het gemeentelijke vastgoed. Natuurlijk is er aandacht voor klimaatadaptie en biodiversiteit. Daar zijn we blij mee. Maar het moet meer en het moet mogelijk anders!
De aanpak van klimaatverandering kan niet anders dan dat overheid, bedrijfsleven, mkb enz. stoppen met te praten over klimaatverandering. Al pratend over klimaat gaat de wereld ten onder! Kom met effectief beleid en effectieve uitvoering. Daarbij geldt net als zoveel andere zaken; “De sterkste schouders, dragen de zwaarste lasten”. Eerlijke heffingen en belastingen van onze grootvervuilers. Maar ook de mens zelf of beter menselijk gedrag blijft een grote factor van belang bij de aanpak van klimaatverandering. Van de (lokale) overheid mag daarin gevraagd worden om inwoners te blijven informeren over, motiveren voor en daar waar nodig te ondersteunen in bij maatregelen die ze zelf kunnen treffen.
Desastreus
Onze aarde warmt steeds meer op en de gevolgen daarvan zijn desastreus volgens Klimaatminister Jetten als de opwarming boven de 2 graden Celsius uitkomt. Nee, meneer Jetten. Wetenschappers hebben meerdere malen gewaarschuwd dat een opwarming van de aarde van 1,5 graad al desastreus is. Opnieuw een voorbeeld van aanpassing van definities waar niemand, maar zeker onze aarde niet, mee geholpen is.
De belangrijkste oorzaak van de opwarming van de aarde is de uitstoot van broeikasgassen, waaronder CO2. Dit heeft grote gevolgen voor onze natuur en onze gezondheid. Voorbeelden hiervan zijn overstromingen die ontstaan door de stijging van de zeespiegel, voedseltekorten doordat een deel van de wereld steeds droger wordt en een afname van de biodiversiteit doordat planten en dieren uitsterven.
Waar Groenlinks op inzet
GroenLinks wil dat de we in Nederland, Europa en in de rest van de wereld aan de slag gaan om er alles aan te doen de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. We willen in Europa een afname van broeikasgassen met 60 procent in 2030. Dat doen we door te investeren in een groene economie: Zo voorkomen we klimaatverandering én creëren we nieuwe werkgelegenheid.
Het moet makkelijker en goedkoper worden om je eigen huis beter te isoleren en van zonnepanelen te voorzien. Groene investeerders moeten de zekerheid hebben dat hun investering wat oplevert.
We verhogen de belastingen op vervuiling en verlagen de belastingen op arbeid en groene innovatie. Hierdoor wordt de groene ondernemer beloond en betaalt de vervuiler.
We willen biologische landbouw stimuleren. Biologische landbouw heeft oog voor dierenwelzijn en het duurzaam omgaan met de aarde. Onze boeren verdienen een goede beloning voor hun diensten aan de samenleving, zoals natuurbeheer. Zij moeten de handen ineen kunnen slaan, om een betere prijs te bedingen bij supermarktketens en de voedingsindustrie.
Samen de schouders eronder.
Geen uitstel meer en volop inzetten op klimaat, verduurzaming en biodiversiteit. Dat is nodig om de aarde, die we in bruikleen hebben, in betere staat dan nu het geval is te behouden voor de generaties die na ons komen.
Voor meer achtergrondinformatie over hoe GroenLinks hier mee aan de slag wil:
https://groenlinks.nl/klimaat/green-new-deal-voor-nederland
https://groenlinks.nl/klimaat/ons-plan-voor-een-klimaatfonds